Wanneer heeft iemand een WRM-certificaat nodig?

1. als hij/zij rijles geeft aan leerlingen zonder rijbewijs, en
2. als hij/zij instructie geeft aan rijbewijsbezitters, bijvoorbeeld in rijvaardigheidstrainingen, voortgezette rijopleidingen voor
3. motorrijders, BROEM-cursussen of trainingen HNR.

Iedere bevoegde rijinstructeur heeft een WRM-certificaat dat vijf jaar geldig is. Om het certificaat geldig te houden, moeten binnen de oorspronkelijke geldigheidsduur bijscholingen gevolgd worden.

De bijscholingsverplichting voor vijf jaar is vanaf 1 april 2020  :

1. een praktijkles aan een echte rijbewijs leerling (= praktijkbegeleiding). Hierbij is een begeleider van het CBR  aanwezig, die de rijles beoordeelt. 
2. drie dagen (zes dagdelen van 3 uur) theoriecursussen. Hierbij doet de instructeur geen examen, maar aanwezigheid is wel verplicht.
Het is belangrijk dat vóór de verloopdatum de verplichte WRM-bijscholingen worden gevolgd. Anders verlengt IBKI de bevoegdheid niet. Op www.ibki.nl kunt u bekijken of en tot wanneer een instructeur bevoegd is. Staat een instructeur hier niet geregistreerd dan kan er geen sprake zijn van rijden onder toezicht (officiële omschrijving van het lesgeven) en kunnen in geval van ongelukken desastreuze gevolgen optreden voor de leerling.

Vraag dus uitdrukkelijk naar de bevoegdheidspas die vanaf 1 juli 2020 voorzien is van een pasfoto en controleer het zelf!

Mijn WRM-pas met pasfoto is geldig tot en met 23 december 2025.  
 
Inmiddels alweer de verplichte theoretische dagdelen bijscholing gevolgd. In de tweede helft van 2023 volgt een RIS-praktijkbegeleiding om mijn bevoegdheid te verlengen tot 23 december 2030.












Handige linken

Theorie aanvragen
Theorie leren