Wat kost een rijbewijs halen gemiddeld?De gemiddelde kosten om een rijbewijs halen bedragen tussen de € 2500, -- en
€3200,--Het CBR maar ook het Centraal Bureau Statistiek publiceren meermaals de rijbewijskosten. Dat doet men aan de hand van gegevens die men bij geslaagde kandidaten ophaalt.
Slagingspercentages- Meerdere malen wordt in de media aandacht besteed aan de slagingspercentages. Veel rijscholen hebben er belang bij om zaken onder de pet te houden dan wel een verkeerde voorstelling van de werkelijkheid te geven.
- Ook in onze oproepplaats Maastricht zijn rijscholen actief met zo'n extreem laag slagingspercentage. Ze hebben niet de verkeersveiligheid en de leerling hoog in het vaandel staan, maar maken van examens aanvragen hun verdienmodel. Ze lokken leerlingen met onwaarschijnlijke aanbiedingen en als ze de leerling eenmaal in de lesauto hebben komt de waarheid boven tafel. Maar meestal kun je dan als leerling niet meer terug, omdat de rijschool het volledige lesgeld al heeft geïncasseerd. En terugbetalen zit er dan niet meer in. Maar waarom zou je het lesgeld trouwens vooruitbetalen? Betaal gewoon per les of door max. 5 of 10 lessen over te maken.
- Ieder kwartaal ververst het CBR de slagingspercentages van alle rijscholen die bij hun ingeschreven zijn. Die kun je nakijken door op de officiële website van het CBR www.cbr.nl te zoeken naar Vind een goede rijschool. Het slagingspercentage zegt niet alles over de kwaliteiten van een rijschool maar is toch een richtwijzer. Denk verder aan: het nakomen van de gemaakte afspraken, staat van het lesvoertuig, verzekeringen die de rijschool heeft afgesloten, mogelijkheden om te lessen in het donker zonder extra kosten. Meerdere lessen per week kunnen krijgen; kortom een rijopleiding op maat afgestemd met de leerling.
- Nieuw is ook dat m.i.v. 1 september 2022 het CBR iedere kandidaat die twee keer zakt voor het praktisch rij examen een verplichte wachttijd van 7 weken oplegt. Deze maatregel moet er voor zorgen dat leerlingen die er niet klaar voor zijn toch op examen komen en dat rijscholen van het examen doen een commercieel verdienmodel maken. Mede hierdoor worden voor wel goed opgeleide kandidaten de wachttijden bij het CBR onnodig lang.
- Ons slagingspercentage 1ste geslaagden over het tijdvak 1 juli 2022 - 30 juni 2023 is 86 % En de kandidaten die niet de eerste keer slaagden zijn bij het 1ste herexamen direct geslaagd. Dus 100% geslaagden bij herexamens. Het kringgemiddelde van de oproepplaats Maastricht bedraagt 66 %
Wat veel mensen zich niet realiseren is dat één deuk meer kost dan een hele rijopleiding. Nog afgezien welk menselijk leed hier boven op kan komen. Een deuk in de auto is nog wel te overzien, maar blijvend letsel of dodelijke slachtoffers veroorzaken heel wat ellende.
Accepteren examenvoorwaarden van het CBR.Via Mijn CBR moet een kandidaat een rijschool machtigen om een examen of toets voor hem te reserveren voor de categorie B (personenauto). Deze machtiging is op zondag 27 januari 2019 uitgebreid met het accepteren van de examenvoorwaarden . Dit betekent dat een kandidaat automatisch akkoord gaat met de examenvoorwaarden als hij/zij een rijschool machtigt.