Slagingpercentages

Op 18 september 2017 tijdens de jaarlijkse Lesautotestdag, het symposium voor rijscholen, rijinstructeurs en andere ketenpartners in de rijschoolbranche, confronteerde Dhr. René Verstraeten directeur van het CBR de aanwezigen met het feit dat er meer dan 900 rijscholen in Nederland een slagingspercentage van minder dan 20% hebben.

Bij veel aanwezigen vielen de monden van verbazing open. Ons slagingspercentage over het jaar 2016 voor de kandidaten die in één keer slaagden is 75,3 %. Het slagingspercentage is nog verder gestegen in 2017 85,20 % van de leerlingen slaagden de 1ste keer.
Ook in onze oproepplaats Maastricht zijn rijscholen actief met zo'n extreem laag slagingspercentage. Ze hebben niet de verkeersveiligheid en de leerling hoog in het vaandel staan, maar maken van examens aanvragen hun verdienmodel. Ze lokken leerlingen met onwaarschijnlijke aanbiedingen en als ze de leerling eenmaal in de lesauto hebben komt de waarheid boven tafel. Maar meestal kun je dan als leerling niet meer terug, omdat de rijschool het volledige lesgeld al heeft geïncasseerd. En terugbetalen zit er dan niet meer in.

Ieder kwartaal ververst het CBR de slagingspercentages van alle rijscholen die bij hun ingeschreven zijn. Die kun je nakijken op www.rijschoolgegevens.nl . Het slagingspercentage zegt niet alles over de kwaliteiten van een rijschool maar is toch een richtwijzer. Denk verder aan: nakomen van de gemaakte afspraken, staat van het lesvoertuig, verzekeringen die de rijschool heeft afgesloten, mogelijkheden om te lessen in het donker, zonder extra kosten.

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat één deuk meer kost dan een hele rijopleiding. Nog afgezien welk menselijk leed hier boven op kan komen. Een deuk in de auto is nog wel te overzien, maar blijvend letsel of dodelijke slachtoffers veroorzaakt heel wat ellende.

Wat kost een rijbewijs halen gemiddeld volgens de berekening van het CBR onder 7000 geslaagden kandidaten gepeild in mei 2017: De gemiddelde kosten voor een rijbewijs halen zijn ruim € 2.300. Hieronder heeft het CBR de kosten voor jou op een rijtje gezet.
 • € 1.589,30
  Rijlessen (gemiddeld 38,38 lesuren x gemiddelde lesprijs € 41,41**) zijn ongeveer 46 lessen van 50 minuten
 • € 33,80
  Gezondheidsverklaring CBR
 • € 75,00
  Theorie-examen (gemiddeld 2,4 examens x kosten theorie-examen € 31,25)
 • € 500,00
  Rijexamen (gemiddeld 2 rijexamens x kosten rijexamen € 100 +
  kosten rijschool en 1 rijles vooraf aan examen)
 • € 80,00
  Tussentijdse toets (40% doet een tussentijdse toets, dus gemiddeld 0,4 toetsen x kosten tussentijdse toets €100 + kosten rijschool en 1 rijles vooraf aan toets)
 • € 38,90
  Rijbewijs aanvragen (gemiddeld per gemeente)
 • € 10,00
  Pasfoto’s voor rijbewijs
 • € 2.327,00
  TOTAAL
Handige linken

Theorie aanvragen
Rijschoolregister
Theorie leren